Anna

2012-11-16
23:55:00

2012-11-16

Lyssnade lite mer på P3 dokumentär om dioxinfisken i östersjön. De är hemskt vad Svenska staten tillåter...

 

Nu kopierade jag bara texten från Sverigesradio hemsida.

 

I Östersjön är laxen och strömmingen så full av miljögifter att de är farliga att äta. I 30 år har myndigheterna kämpat för att få bort gifterna. I 30 år har de misslyckats. Nu vill regeringen att vi äter fisken ändå. 

 

I början av 80-talet började forskare upptäcka att det var något fel i svenska vatten. Från industrierna släpptes gifter rakt ut i Östersjön, Vänern och Vättern. Pappersindustrin som blekte pappret med klorgas pekades ut som den stora boven.

 

Miljökampen växte. Oberoende forskare kämpade sida vid sida med Greenpeace och konsumenternas köpbojkott fick industrin att backa. Men det var något som fanns kvar i vattnet och som inte försvann. Dioxiner och PCB:er fortsatte sippra ut till vattendragen. Och de finns kvar än idag.

 

Giftet samlas i de feta fiskarna, strömmingen och laxen, och när vi äter fisken följer giftet med. Forskarna varnar för att tusentals svenskar riskerar att drabbas av sjukdomar, barn kan få lägre intelligens och männen få försämrad fertilitet.

 

Men svenska regeringen har fattat ett beslut – fisken ska säljas ändå.

Det här är berättelsen om miljögifterna som gjort den svenska fisken farlig att äta och om det politiska spelet som gjort att den finns på menyn ändå. Trots att den är bannlyst i resten av Europa. Historien spinner över fem decennier. Från arseniktapparna i Rönnskärsverken i Skellefteå på 70-talet via Greenpeace-aktioner på 80-talet till 2010-talets lobbykampanjer i Rosenbads korridorer.

 

 

I dokumentären är de en tjej som berättar att hon bar tvungen att flytta från sitt hus nära kusten med stor trädgård. För hennes hundar blev sjuka när dem slickade i sig leran från sina tassar, efter att dem lekt på en äng som hade dessa gifter i marken. De ledde till att hennes hundar blev sjuka och dog, valparna hon avlade fram dog av konstiga anledningar, som sedan visade sig vara dessa gifter, så hon var tvungen att flytta från sitt drömhus, där hon egentligen skulle varit perfekt om inte giftet var där. Och inga skyltar var uppsatta att de var gift i marken.

 

Sen tycker staten så synd om dem som håller på med småfiske, så dem tillåter dem att fortsätta fiska denna giftiga fisk och sälja den. Och argumentet fiskarna har är att vi ätit fisken i urminnes tider. Jag de kanske må vara sant, MEN de tänker inte på att fisken är nu mera är giftig som de inte var förr.

 

Så EU fortsätter tillåta Sverige att äta och sälja denna sjukt giftiga fisken. Men fisken får inte säljas utanför Sveriges gränser.

Men de sjuka är att EU vill sätta stopp på en massa annat löjligt som t ex snuset. Är de inte bättre att sätta stopp på cigaretterna? Dem skadar inte bara den som röker men även dem runt om.

 

Nä fy fan för Sveriges idiotiska beslut och även EUs.

 

P3 Dokumentär är sjukt intressant att lyssna på. Man lär sig så mycket som man inte får lära sig i skolan. Mycket intressant!

 

30 Min crosstrainer

40 Min träning av armar

 

= 579 kcal

 

 

Peace!!


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: